بازدیدها: 3
خودروهای کلاسیک خودروهایی قدیمی هستند ولی تعریف دقیق این خودروها در سراسر جهان متفاوت است. باشگاه خودروهای کلاسیک آمریکا مدعی است که یک خودرو، باید بین ۵۰ الی ۶۰سال سن داشته باشد تا کلاسیک محسوب شود. در حالی که اتومبیلهای بین ۶۱ تا ۹۹ سال سن در کلاس پیش آنتیک و اتومبیلهای ۱۰۰ ساله و بالاتر در کلاس خودروهای آنتیک قرار دارند. خودروهای کلاسیک با توجه به سلامت، میزان دست نخوردگی و قطعات فابریک ردهبندی میشوند، همچنین برخی از خودروها با توجه به مالک قبلی خود میتواند دارای ارزش خاص تری شود.
از زمان های باستان، انسان ها به دنبال راه هایی برای حرکت و جابجایی در محیط زندگی خود بوده اند. اولین وسیله نقلیه انسان، که ممکن است یکی از اولین وسیله های نقلیه باشد، بر اساس تاریخ، احتمالا یک دوچرخه بوده است. اما تا چه زمانی انسان ها از دوچرخه های ساده استفاده می کردند؟ و چطور این دوچرخهها به اتومبیل های امروزی تبدیل شدهاند؟
اولین وسایل نقلیه چه بودند؟
مردم زمان های قدیم برای جابجایی خود از حیوانات و کالسکه استفاده می کردند. در قرن ۱۹ (از ۱۱۷۸ تا ۱۲۷۹ شمسی) کارل فردریش دریس اولین دوچرخه هارو ساخت. در سال ۱۸۱۷ دوچرخهای به نام “دوچرخه دریس” یا “دوچرخه پیمایشی” را اختراع کرد. این دوچرخه دارای یک صندلی، دو چرخ و یک دسته بود و با استفاده از پاها بر روی زمین پیش میرفت.
این اختراع به عنوان نقطه شروع برای توسعه و بهبود دوچرخههای امروزی شناخته میشود.
پس از دوچرخه ها و پیشرفت اونها، موتور دوچرخه ها ساخته شدند.
اولین موتور دوچرخه به نام “دوچرخه سوزنی” یا “دوچرخه داملر” توسط گاتلیب داملر در سال ۱۸۱۷ (۱۱۹۵ شمسی) اختراع شد. این دوچرخه با استفاده از موتور بخاری که در قسمت عقب دوچرخه نصب شده بود، قادر به حرکت شد. این موتور دوچرخه از آنجایی که دارای وزن بالا و سیستم پیچیدهای بود، محدودیتهایی داشت و به طور گستردهای مورد استفاده قرار نگرفت.بعد از آن، در سال ۱۸۶۷ (۱۲۴۵ شمسی) ژان پیر ماکمیلین توانست اولین موتور دوچرخه با موفقیت اختراع کند. این موتور دوچرخه با استفاده از موتور داخلی احتراقی و سیستم پیشرون بود که به راننده امکان حرکت به صورت خودکار را میداد. این اختراع باعث شروع دوران موتور دوچرخهها و توسعه صنعت موتورسیکلت شد.
نام اولین خودرو چه بود؟
بنز پیتنت موتورواگن، که توسط کارل بنز اختراع شد. این خودرو نه تنها نشان دهندهی ابتکار و خلاقیت کارل بنز بود، بلکه باعث تأسیس شرکت مرسدس-بنز نیز شد. بنز پیتنت موتورواگن اولین خودرو که در سال ۱۸۸۶ ساخته شد. تاریخچه وسایل نقلیه انسان نشان دهنده پیشرفت فناورانه و تکنولوژیکی است که انسانها در طول زمان تجربه کردهاند. با توجه به پیشرفتهای روزافزون در صنعت خودروسازی، آینده وسایل نقلیه به چالشهای جدید و فرصتهای جذاب روبرو خواهد شد.
کلاسیک بودن یک خودرو تابع چه شرایطی است؟!
اتومبیل کلاسیک با خودروی قدیمی (به معنای لغوی آن) فرق دارد و اگرچه تمام کلاسیک ها قدیمی اند ولی همه قدیمی ها کلاسیک نیستند. برای کلاسیک بودن یک اتومبیل، مواردی از قبیل تولید محدود و کم، تعداد اندک و حتی انگشت شمار موجود، محبوبیت در زمان تولید، سلامت و اصالت خودرو، بکارگیری سیستمی خاص و متفاوت به هنگام تولید، اصلی بودن قطعات موجود روی اتومبیل و… از مهمترین موارد به شمار میآیند.
اصولاً اتومبیل های کلاسیک از دو حالت خارج نیستند یا هنوز هم به ندرت رانده شده و استفاده های تفریحی- نمایشی دارند یا توسط افراد علاقمند و مطلع در میان خودروهای اسقاطی پیدا شده و با دقت بسیار و رعایت تمام جوانب مورد بازسازی کامل قرار میگیرند. بر اساس همین شرایط، قیمت خودروهای مورد بحث نیز متفاوت بوده و ناگفته پیداست اتومبیلی که از ابتدا رانده شده، به دلیل نگهداری درست، انجام تعمیرات مناسب، سرویس های به موقع و در پی آنها برخورداری از قطعات اصلی و… ارزشمندتر بوده، طرفداران بیشتری داشته و قیمت بالاتری دارد.
رسیدن به چنین جایگاهی برای خودروهای بازسازی شده، به سختی قابل دستیابی است .زیرا در گام اول باید تعمیرکاران ماهری بخشهای مختلف موتور، انتقال نیرو، فنربندی و سایر قسمتهای مکانیکی را نوسازی کنند.سپس بدنه توسط افراد خبره بازسازی و رنگ شود تا نوبت به دوخت و ترمیم جلوداشبورد، روکشها و رویه صندلی های داخل اتاق برسد البته در تمام این مراحل نیز باید قطعات گوناگون مکانیکی، الکتریکی، تزیینی و… تعمیر یا تعویض گردند که یافتن نمونه اصلی آنها (در صورت موجود بودن) زمان و هزینه زیادی را به دنبال دارد.از این روی اتومبیل های گروه اول در میان کلکسیونرها و کسانی که به دنبال خودروهای کلاسیک هستند، مشتاقان بیشتری دارند اما بی شک در این بین استثناء هم وجود دارد.
کلکسیونرها معتقدند برای خرید اتومبیلی از این دست، هیچگاه نباید معروف بودن صاحب آن را ملاک قرار داد، چرا که روشن شدن هر موضوعی در رابطه با مالک اولیه، میتواند افت قیمت زیادی را برای آن خودرو به همراه داشته باشد. از سوی دیگر اتومبیل قابلیت حرکت و بکارگیری داشته باشد و تنها به درد موزه نخورد، خودروهای موزهای خریدار چندانی نداشته و بیشتر حکم ماکت هایی را دارند که برای نگهداری آنها باید هزینه زیادی صرف کرد.
نکته آخر اینکه اتومبیلی را مد نظر داشته باشید که نسل به یادآورنده آن زنده و خاطرات آن هنوز در ذهن مردم باشد تا به این ترتیب همچنان عدهای مایل به داشتن چنین اتومبیلی باشند زیرا بسیاری از خریداران خودروهای کلاسیک از جوانی آرزوی خرید یک مدل خاص را داشته اند!
از آنچه گفته شد مشخص است که ارزش وسایل نقلیه کلاسیک بسته به وضعیت حال حاضر آنها از نظر سلامت قسمتهای گوناگون، تعداد موجود، نوع تجهیزات (بین گونه ایَ یکسان، برخورداری از امکانات بیشتر یا پیشرفته تر در زمان تولید، مزیت بزرگی به حساب میاید)، اصالت قطعات، عملکرد صحیح بخشهای مختلف، اضافه نکردن سیستم های جدید به اتومبیل و… مشخص میشود.
در این میان تعداد محدود مالکان از ابتدا تا امروز، دسترسی به تاریخچه سرویس و تعمیر خودرو (حتی ایجاد آن برای فروش به مالک بعدی) و مناطق تردد یا حضور طولانی مدت اتومبیل در آنها نیز میتوانند بر تعیین قیمت این دست خودروها اثرگذار باشند، بر همین اساس دو خودروی کاملاً مشابه از لحاظ مدل، سال ساخت، رنگ بدنه و سایر مشخصات میتوانند قیمت های بسیار متفاوتی داشته باشند.
طراحی بی نظیر و منحصر به فرد ماشین کلاسیک شاید اولین نکته ای باشد که می تواند هرفردی را جذب این خودروهای قدیمی کند.
دقت و ظرافت در طراحی که همگی به صورت دستی و با مداد صورت گرفته است، اثری را خلق کرده که نشان دهنده ذوق و سلیقه خالق آن است که در پیشرفته ترین ماشین های امروزی هم نمی توان آن را یافت. این طراحی دستی باعث شده بود که تنوع ماشین ها به شدت زیاد شود و کمترین شباهتی بین دو ماشین وجود نداشته باشد. طیف رنگ گسترده مورد استفاده در این ماشین ها، یکی دیگر از دلایل محبوبیت ماشین کلاسیک است. برخلاف آنچه امروزه، در خیابان ها و ماشین های امروزی می بینیم، استفاده از رنگ های متنوع در خودروهای کلاسیک جز مشخصه های بارز آنان بوده است. تولید محدود و استفاده کمتر از ابزار صنعتی و تکنولوژی در ماشین و قطعات خودروی کلاسیک این فرصت را به علاقمندان می دهد، که بتوانند از نزدیک اجزا و کارکرد ماشین را تجربه و لمس کنند. قدرت موتور این ماشین ها قابل مقایسه با ماشین های امروزی نیست.
امروزه به علت بهینه سازی در مصرف سوخت و انرژی قدرت موتور به شدت پایین آمده است، اما یکی از دلایلی که محبوبیت ماشین کلاسیک را زیاد می کند همین قدرت بالای موتور و توان خروجی و قابلیت تقویت آن ها است.همه ساله در سراسر دنیا مسابقاتی به نام Drag Racing برگزار می شود که طرفداران بی شماری دارد و درآن ماشین های کلاسیک با موتورهای تقویت شده به رقابت می پردازند.